Odaberite jezik: Hrvatski English

Limfociti T

Što su limfociti T?

Naše tijelo sadrži mnogo vrsta različitih imunoloških stanica. Jedna od ključnih podskupina imunoloških stanica koja pruža zaštitu protiv virusnih infekcija i tumora su limfociti T. Virusi se umnažaju na način da uđu u stanice našeg tijela te reprogramiraju postojeći stanični sustav u svrhu stvaranja novih virusnih čestica. S druge strane, stanice koriste specifičan mehanizam kako bi se obranile od virusa koji uključuje kontinuirano prezentiranje dijelova proteina, koje stanica proizvodi, na staničnoj membrani u sklopu specijaliziranih struktura koje se nazivaju HLA molekule. Limfociti T patroliraju tijelom i skeniraju sadržaj HLA molekula na staničnim membranama. U slučaju da naiđu na HLA molekulu koja sadrži dijelove virusnih proteina, limfociti T posreduju uklanjanje (ubijanje) zaražene stanice. Osim toga, limfociti T imaju sposobnost proizvodnje citokina; imunoloških hormona koji posreduju regrutiranje drugih imunoloških stanica s ciljem zaustavljanja infekcije. Ubijanje zaraženih stanica posreduju CD8+ limfociti T, koje se još nazivaju i citotoksični limfociti T. Proizvodnja citokina koji regrutiraju i aktiviraju ostale stanice imunološkog sustava uglavnom je posredovana CD4+ limfocitima T, koji se nazivaju i pomoćnički limfociti T.

Aktivacija limfocita T

Za razliku od stanica urođenog imunološkog sustava, limfociti T nisu odmah spremni za borbu s patogenima. Naime, limfociti T se najprije moraju aktivirati kako bi postali sposobni ubiti zaražene stanice. Prepoznavanje velikog broja različitih patogena od strane limfocita T je moguće s obzirom da postoje milijuni različitih klonova ovih stanica, koji se razlikuju s obzirom na sposobnost prepoznavanja specifičnih proteina koji potječu od patogena. Međutim, limfociti T su u stanju mirovanja (naivni limfociti T) i sami po sebi nisu sposobni stvoriti potreban imunološki odgovor. Prilikom infekcije, aktivira se samo mali broj limfocita T specifičnih za virus. Stoga, prvi korak je umnažanje virus-specifičnih limfocita T kako bi stvorili vojsku od milijun limfocita T koji su zajedno sposobni boriti se protiv infekcije. Osim toga, limfociti T moraju biti ‘naoružani’. Drugim riječima, moraju biti sposobni proizvoditi molekule s kojima posreduju ubijanje zaraženih stanica. Aktivacija limfocita T stanica složen je proces koji se odvija u limfnim čvorovima te uključuje mnogo različitih imunoloških stanica i citokina. Nakon aktivacije, naivni limfociti T postaju efektorske stanice, napuštaju limfni čvor i migriraju na mjesto infekcije kako bi posredovale ubijanje zaraženih stanica i kontrolu virusne infekcije. Također, postoje i specijalizirani CD4+ limfociti T koji ostaju u limfnom čvoru gdje pomažu limfocitima B da stvaraju protutijela.

Imunološka memorija posredovana limfocitima T

Limfociti T, zajedno s limfocitima B su dio stečenog imunološkog sustav koji je odgovoran za dugoročnu zaštitu od ponovne infekcije s istim virusom. Dugoročna zaštita je posredovana takozvanim stanicama imunološke memorije. Nakon uklanjanja virusa iz tijela, većina efektorskih limfocita T umre kontroliranim procesom apoptoze. Međutim, mali postotak stanica preživi te čini imunološku memoriju. Ovi memorijski limfocit T imaju sposobnost proizvodnje molekula potrebnih za borbu protiv budućih infekcija stoga ne zahtijevaju aktivaciju kao što je slučaj s naivnim limfocitima T. Osim toga, memorijski limfocit T posjeduju mogućnost brze proliferacije, odnosno umnažanja kako bi stvorili vojsku limfocita T koja je spremna boriti se s virusom u puno kraćem vremenskom roku u odnosu na naivne limfocite. Stoga, memorijski limfociti T imaju sposobnost puno brže eliminacije virusa prilikom ponovne infekcije, čak i prije pojave kliničkih simptoma.

Limfociti T i Centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva

Poznato je da su limfociti T vrlo važni u borbi protiv virusnih infekcija te da su cjepiva učinkovita samo ako uzrokuju i učinkovit T-stanični odgovor. Istovremeno, virusi pokušavaju spriječiti pravilnu aktivaciju limfocita T te koriste podmukle strategije kako bi izbjegli prepoznavanje od strane ovih imunoloških stanica. Stoga se u našem Centru bavimo različitim istraživanjima limfocita T u kontekstu virusne imunologije i cjepiva. Proučavamo način aktivacije limfocita T i stvaranja imunološke memorije. Istražujemo kako virusi manipuliraju anti-virusnim procesima u stanici kako bi izbjegli prepoznavanje od strane limfocita T te razvijamo strategije koje bi to mogle spriječiti i omogućiti uspješno prepoznavanje. Osim toga, razvijamo i napredna cjepiva koja poboljšavaju aktivaciju limfocita T i stvaranje imunološke memorije.