Odaberite jezik: Hrvatski English

Dani otvorenih vrata EU projekata – ZCI u vrijeme pandemije

Objavljeno: 17. studenoga 2021.

U protekle dvije godine imunologija i virusologija postale su centrom pažnje društva. Pandemija COVID-19 postavila je izazov znanstvenicima, političarima i društvu te nam poljuljala naša dosadašnja razumijevanja o virusima kao i način na koji živimo u interakciji jedni s drugima.

U sklopu dana otvorenih vrata EU projekata, kroz seriju kratkih on-line predavanja  predstavit ćemo neke od aktivnosti Znanstvenog centra izvrsnosti  za virusnu imunologiju i cjepiva te ćemo nastojati dati odgovore na neka pitanja koja se tiču:

  • razvoja protutijela i novih testova za COVID-19,
  • kako je zdravstveni sustav (KBC Rijeka) uspješno implementirao protokole testiranja u doba pandemije
  • kako se  razvojaju eksperimentalna cjepiva,
  • mogu li virusi djelovati na reproduktivne organe te
  • Kako se razvijaju terapeutska protutijela i čemu sve služe

Znanstveni centar izvrsnosti (ZCI) za virusnu imunologiju i cjepiva jedan je od 10 ZCI-jeva koji su 2015. godine imenovani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja , a financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Znanstveni centar izvrsnosti okuplja znanstvenike riječkog Sveučilišta, primarno sa Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju,  Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” i Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu.  U radu ZCI-ja sudjeluje 80tak istraživača; od iskusnih i renomiranih znanstvenika, do poslijedoktoranada, doktoranada i laboratoijskih inženjera, a rad se odvija u 7 radnih paketa koji pokrivaju brojne aspekte rada s virusima i njihove interakcije sa nama, svojim domaćinima. Bazična istraživanja koja se provode imaju za cilj povećati naše razumijevanje biologije virusa,  imunog odgovora na viruse i mehanizme koje koriste da izbjegnu detekciju, do razvoja vakcina i primjene virusa kao vektora te  razvoja metoda pročišćavanja virusa i njihovih pripravaka.

Datum i vrijeme: 30.11.2021. u 14:00 h

On -line, zoom platforma:

https://us06web.zoom.us/j/82569909889?pwd=S3l1czlJZ1JhSTN4UWw0MmprNnJtdz09

Password: 123456